Z EKOLOGIĄ W TLE – WARSZTATOWY EKOKRAM BOŚ

23 lipca 2018

Z EKOLOGIĄ W TLE - WARSZTATOWY EKOKRAM BOŚ

Na przełomie maja i czerwca tego roku Wolontariusze BOŚ zorganizowali serię spotkań warsztatowych, w trakcie których wykonali z dziećmi i ich rodzicami oraz osobami niepełnosprawnymi ze Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas Archidiecezji Białostockiej domki dla owadów i półki do dokarmiania wiewiórek.

Wolontariusze zorganizowali 6 warsztatów:

• 29.05.2018 r. w Niepublicznej Szkole Podstawowej w Niewodnicy Kościelnej
  • 30.05.2018 r. w Środowiskowym Domu Samopomocy Caritas Archidiecezji Białostockiej
  • 02.06.2018 r. podczas pikniku rodzinnego w Kolonii Księżyno
  • 04.06.2018 r. w Zespole Szkół Katolickich im. Matki Bożej Miłosierdzia w Białymstoku
  • 07.06.2018 r. podczas festynu charytatywny „Ratujmy serce Wiktorii” w Szkole Podstawowej w Księżynie
  • 22.07.2018 r. podczas pikniku rodzinnego w m. Koplany Kolonia

„Do realizacji projektu chcieliśmy zaprosić jak najszersze grono dzieci wraz z rodzicami oraz osoby niepełnosprawne, tak by rodzicom dać inspirację w jaki sposób przy wykonywaniu wspólnie prostych, aczkolwiek czasochłonnych, czynności organizować wspólny czas. Dzięki takim warsztatom rodzice mają szansę zauważyć jak wielką wartością jest wspólne spędzenie czasu z dziećmi. W dzieciach oraz osobach niepełnosprawnych chcieliśmy wzbudzić potrzebę prac techniczno – manualnych oraz kształtować umiejętności pracy w grupach. By zobaczyły, że istnieje inny świat niż samotne klikanie w klawiatury urządzeń elektronicznych. Realizacja tego projektu pozwoliła na bliższe poznanie się rodzin, które mieszkają obok siebie, ale niejednokrotnie mówią do siebie tylko „dzień dobry” i nie utrzymują innych kontaktów.”  – Bożena Jabłońska – lider projektu wolontariackiego.

Na pewno we wszystkich uczestnikach projektu Wolontariusze zaszczepili postawy proekologiczne :  „zazwyczaj, kiedy myślimy o owadach w ogrodzie, mamy na myśli szkodniki i od razu chcemy walczyć z nimi. Jednak nie wszystkie owady w ogrodzie to szkodniki – wręcz przeciwnie, większość gatunków jest pożyteczna. Nie tylko nas żywią – zapylając rośliny, ale bronią nas przed szkodnikami i są sprzymierzeńcami w walce z nimi. Żeby w naszym ogrodzie zapanowała równowaga między pożytecznymi owadami, a szkodnikami, powinniśmy tym pożytecznym pomóc. Do których zaliczamy wszystkie dzikie pszczoły murarki, które w zapylaniu kwiatów są wydajniejsze niż pszczoły miodne, nie tworzą rojów i nie atakują ludzi. Równie pożyteczne w zapylaniu kwiatów są trzmiele. Niedoceniane są: biedronka i złotook (oraz ich larwy), żywiące się mszycami i im należy zapewnić warunki rozwoju i przetrwania.” – przekonywali Wolontariusze.

Słowa podziękowania należą się naszym pracowitym Wolontariuszom – Pani Bożenie Jabłońskiej z DM BOŚ S.A. w Białymstoku oraz Pani Edycie Filipowicz i Pani Elżbiecie Matulewicz z Oddziału BOŚ w Białymstoku. Super robota!