Lodowa EKO-Kraina z wolontariuszami BOŚ

18 lutego 2019

Lodowa EKO-Kraina z wolontariuszami BOŚ

16 lutego 2019 r. w Teatrze Oratorium przy Bazylice NSJ przy ul. Kawęczyńskiej 53 w Warszawie  odbyło się specjalne przedstawienie dla dzieci pracowników BOŚ, Fundacji BOŚ i ich rodzin pt. „Lodowa Kraina”. Scenografię do przedstawienia wykonali wolontariusze BOŚ z pomocą podopiecznych Oratorium.

Sztuka przygotowana przez Dziecięca Grupę Teatru Oratorium to adaptacja produkcji Disneya. To piękna opowieść o rodzinnych relacjach, przyjaźni i ogromnej mocy miłości. Obraz dopełnia niezwykła scenografia, która w dużej części została zrobiona przez dzieci w ramach eko warsztatów scenograficznych z makulatury, sznurków, wytłoczek po jajkach itp.

W przygotowanie przedstawienia zaangażowani byli wolontariusze BOŚ z warszawskiej Centrali. To oni zorganizowali z podopiecznymi Oratorium cykl trzech trzygodzinnych warsztatów scenograficznych, podczas których powstała dekoracja do spektaklu. Założeniem warsztatów było przygotowanie elementów dekoracji przy wykorzystaniu głównie materiałów z odzysku, takich jak gazety, kartony, butelki plastikowe, wytłoczki po jajkach, sznurek. Wstępem do każdych zajęć był wykład nt. ochrony środowiska, z podziałem na następujące tematy:

• ochrona przyrody przed zaśmiecaniem środowiska przez człowieka,
  • uświadamianie dzieciom potrzeby zmniejszania ilości odpadów poprzez stosowanie opakowań wielokrotnego użytku,
  • zapoznanie dzieci z zasadami obowiązującymi podczas segregacji śmieci.

Teatr Oratorium powstał w 2015 roku. To w pełni profesjonalny teatr z dobrym słowem, w którym jest miejsce dla wszystkich. Widzowie cenią również ciepłą atmosferę, jaka tu panuje. Celem Teatru jest służyć dzieciom, jeśli nie bezpośrednio, to poprzez działalność sceny i wspieranie działalności Stowarzyszenia Oratorium.

Projekt został zrealizowany w ramach wolontariatu pracowniczego BOŚ – MIKRODOTACJE