ZDROWE GRILLOWANIE? CZEMU NIE!
27 kwietnia 2018
![ZDROWE GRILLOWANIE? CZEMU NIE!](https://fundacjabos.pl/wp-content/uploads/2018/10/CZAS_NA_GRILLA-fill-459x379-260x180.png)
Zapraszamy na www.PlanujeGotuje.pl po pyszne inspiracje na majówkowego grilla! Sprawdźcie proste zasady grillowania, dzięki którym potrawy będą nie tylko pyszne, ale też zdrowe!
Bakłażany w sosie miętowym, szaszłyki z łososiem czy grillowana cukinia w marynacie miodowej. Te i inne pomysły na urozmaicenie swojego rusztu znajdziecie na stronie www.PlanujeGotuje.pl.
A oto kilka złotych zasad grillowania, które warto zapamiętać:
- Mięso przed grillowaniem warto dobrze zamarynować. Stanie się bardziej kruche i nie będzie wymagało długiego czasu grillowania. Zmniejszy to ilość szkodliwych substancji, które mogą przejść do potrawy;
- Wykorzystujmy jedynie węgiel drzewny lub drewno pochodzące z drzew liściastych. Unikajmy drewna drzew iglastych, w tym także igiełek i szyszek, ponieważ zawierają duże ilości żywicy przechodzącej pod wpływem temperatury w szkodliwe substancje;
- Nie używajmy do rozpalania gazet, kartonowych opakowań itp. Wykorzystywana do ich barwienia farba ma toksyczne działanie;
- Najlepiej przy rozpalaniu grilla w ogóle nie stosować rozpałki (zwłaszcza parafiny i ropy!)…
- …jeśli już nie możemy sobie poradzić bez rozpałki, to skorzystajmy z niej tylko na początku. Nie polewajmy grilla rozpałką już podczas pieczenia potraw!
Nie kładźmy potraw bezpośrednio na ruszt. Używajmy profilowanych tacek aluminiowych. Po pierwsze nie dopuścimy w ten sposób do wytapiania się tłuszczu (z mięsa) i kapania na węgle – nie powstaną szkodliwe substancje. Po drugie zawarte w dymie substancje nie osadzą się na produktach;
Nie pieczmy potraw zbyt długo – stają się wówczas bardzo ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych;
Po zakończeniu grillowania nie zapomnijmy o dokładnym umyciu rusztu!