ZDROWE GRILLOWANIE? CZEMU NIE!

27 kwietnia 2018

ZDROWE GRILLOWANIE? CZEMU NIE!

Zapraszamy na www.PlanujeGotuje.pl po pyszne inspiracje na majówkowego grilla! Sprawdźcie proste zasady grillowania, dzięki którym potrawy będą nie tylko pyszne, ale też zdrowe!

Bakłażany w sosie miętowym, szaszłyki z łososiem czy grillowana cukinia w marynacie miodowej. Te i inne pomysły na urozmaicenie swojego rusztu znajdziecie na stronie www.PlanujeGotuje.pl.

A oto kilka złotych zasad grillowania, które warto zapamiętać:

  • Mięso przed grillowaniem warto dobrze zamarynować. Stanie się bardziej kruche i nie będzie wymagało długiego czasu grillowania. Zmniejszy to ilość szkodliwych substancji, które mogą przejść do potrawy;
  • Wykorzystujmy jedynie węgiel drzewny lub drewno pochodzące z drzew liściastych. Unikajmy drewna drzew iglastych, w tym także igiełek i szyszek, ponieważ zawierają duże ilości żywicy przechodzącej pod wpływem temperatury w szkodliwe substancje;
  • Nie używajmy do rozpalania gazet, kartonowych opakowań itp. Wykorzystywana do ich barwienia farba ma toksyczne działanie;
  • Najlepiej przy rozpalaniu grilla w ogóle nie stosować rozpałki (zwłaszcza parafiny i ropy!)…
  • …jeśli już nie możemy sobie poradzić bez rozpałki, to skorzystajmy z niej tylko na początku. Nie polewajmy grilla rozpałką już podczas pieczenia potraw!
    Nie kładźmy potraw bezpośrednio na ruszt. Używajmy profilowanych tacek aluminiowych. Po pierwsze nie dopuścimy w ten sposób do wytapiania się tłuszczu (z mięsa) i kapania na węgle – nie powstaną szkodliwe substancje. Po drugie zawarte w dymie substancje nie osadzą się na produktach;
    Nie pieczmy potraw zbyt długo – stają się wówczas bardzo ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych;
    Po zakończeniu grillowania nie zapomnijmy o dokładnym umyciu rusztu!