SZKOLNE SMAKI: SZKOŁY DOBREGO ŻYWIENIA

7 marca 2013

SZKOLNE SMAKI: SZKOŁY DOBREGO ŻYWIENIA

Fundacja BOŚ razem z Fundacją Szkoła na widelcu uruchomiła nowy projekt prozdrowotny „Szkolne smaki”. Na projekt składa się seria konferencji i warsztatów kulinarnych dotyczących żywienia dzieci i młodzieży w szkole.

Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie www.szkolnesmaki.pl 

Konferencje w 2013 roku odbędą się w 10 miastach wojewódzkich (sprawdź terminarz).

Już dziś zapraszamy na pierwszą konferencję, która odbędzie się 27 marca w Łodzi. Zarejestruj się!

Zarejestrowanych uczestników zapraszamy do Sali Lustrzanej w Pałacu Poznańskich, ul. Ogrodowa 15, od godziny 8:00. Konferencja rozpocznie się o godzinie 9:00.

W uroczystej inauguracji weźmie udział Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej – Pan Tadeusz Sławecki, a także Wiceprezydent Miasta Łodzi – Pan Krzysztof Piątkowski, który wygłosi referat na temat zdrowej żywności w sklepikach szkolnych.

Podczas konferencji wygłoszonych zostanie sześć referatów na temat standardów żywienia w szkołach widzianych z różnej perspektywy – dietetycznej, prawnej, sanitarnej i zarządczej. Dodatkowo przedstawione zostaną przykłady dobrych praktyk, które w obrazowy sposób pokażą możliwość zmiany organizacji żywienia w szkołach. Po zakończeniu prelekcji, około godziny 12:00, zaprosimy Państwa na drobny poczęstunek. Będzie to dobra okazja do wymiany doświadczeń, a także podzielenia się wątpliwościami ze specjalistami.

W dniu konferencji o godzinie 15.00 odbędzie się warsztat kulinarny dla kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach. Warsztat prowadzony będzie przez Grzegorza Łapanowskiego – znanego kucharza, prezesa Fundacji „Szkoła na Widelcu”.

UWAGA! Udział kucharza w warsztatach zgłasza dyrektor szkoły. Nie ma możliwości udziału w samych warsztatach. Liczba miejsc jest ograniczona. O kwalifikacji na warsztaty w danym mieście decyduje kolejność zgłoszeń.

Dyrektorzy, którzy wezmą udział w konferencji, otrzymają imienne certyfikaty potwierdzające podniesienie kwalifikacji w zakresie organizacji zdrowego żywienia w szkołach, wystawione przez Ośrodek Rozwoju Edukacji.

Serdecznie zapraszamy do udziału w projekcie, który pomoże przekształcić kierowane przez Państwa placówki w szkoły dobrego żywienia dzieci i młodzieży.