RUSZYŁY KONKURSY „ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM” I „SKLEPIKI SZKOLNE – ZDROWA REAKTYWACJA”!

4 września 2014

Początek roku szkolnego rozpoczynamy z pełną parą! Trwają zapisy do dwóch konkursów dla szkół organizowanych w ramach programu Aktywnie po zdrowie! Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja to konkurs, który wspiera zmianę szkolnych sklepików w bufety ze zdrowym drugim śniadaniem. Zdrowo jem więcej wiem to konkurs który doczekał się już swojej V edycji. Ma on charakter międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Uczy pracy w grupie ale przede wszystkim zmienia nawyki żywieniowe, edukuje, skłania do zmiany stylu życia.

ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM!

Konkurs adresowany do zespołów uczniów klas I-III szkół podstawowych. Poprzez świetną zabawę połączoną z elementem międzyszkolnego współzawodnictwa pomaga wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych.

Zespoły pod wodzą nauczyciela – opiekuna rywalizują o atrakcyjne nagrody w trzech etapach: jesiennym, zimowym i wiosennym. Dzięki wielopoziomowej konstrukcji konkursu dzieci uczestniczą w ciekawych zajęciach lekcyjnych, realizują pobudzające kreatywność zadania praktyczne oraz angażują do pomocy rodziców, pedagogów i pozostałych uczniów szkoły.

SKLEPIKI SZKOLNE – ZDROWA REAKTYWACJA

Projekt grantowy dla szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Ułatwia przebudowę sklepiku szkolnego tak, aby mógł oferować dzieciom zdrowe i pełnowartościowe przekąski.

Dofinansowane placówki są wyłaniane drogą konkursową. Zespoły złożone z uczniów, nauczycieli i rodziców przygotowują projekt odnowy sklepiku oraz kampanię promocyjną nowego, zdrowszego asortymentu.

Otrzymane granty umożliwiają np. zakup urządzeń niezbędnych do serwowania świeżych produktów żywnościowych (lodówek, chłodziarek czy wyciskarek
do soków). Dzięki programowi już blisko 70 sklepików szkolnych przeszło „zdrową reaktywację”.

Więcej informacji: sklepiki.fundacjabos.pl