PODSUMOWANIE IV EDYCJI PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”

15 października 2018

PODSUMOWANIE IV EDYCJI PROJEKTU

Celem projektu „Postaw na Słońce” jest promocja Odnawialnych Źródeł Energii. W pierwszym etapie młodzież zdobywa wiedzę o mikroinstalacjach OZE i przygotowuje projekty takich instalacji dla domów jednorodzinnych. W drugim etapie, uczniowie przekazują zdobytą wiedzę oraz prezentują swoje projekty na forum szkoły, a następnie podczas zorganizowanych przez nich samych konferencji lokalnych, skierowanych do osób dorosłych. W konkursie wzięło udział ponad 1200 uczestników z niemal 200 zespołów uczniowskich z całej Polski. Łącznie przygotowali 500 projektów mikroinstalacji fotowoltaicznych dla domów jednorodzinnych i zorganizowali 30 lokalnych konferencji dla niemal 2,3 tys. gości. W ramach równoległego konkursu filmowego uczniowie nakręcili ponad 30 reportaży, dokumentujących mikroinstalacje OZE znajdujące się w ich okolicach. Patronat honorowy nad IV edycją objęli: Minister Środowiska, Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Energii

Podczas uroczystej gali Goście obejrzeli najlepsze uczniowskie reportaże, po czym nastąpiło uroczyste wręczenie nagród, które laureaci otrzymali z rąk Pana Ministra Sławomira Mazurka, Pani Anny Żyły oraz Pana Radosława Żuka. prezesa Fundacji BOŚ.

Obecnie trwa rejestracja do kolejnej, piątej edycji konkursu.

Na zgłoszenia czekamy do 16 listopada 2018 pod adresem www.postawnaslonce.pl