MŁOTKI, GWOŹDZIE I FILC, CZYLI ZIELONA FALA BOŚ NA RODZINNYM PIKNIKU W PARKU AGRYKOLA

6 czerwca 2016

Budowanie domków dla pszczół, własnoręczne tworzenie maskotek, warsztaty artystyczne, porady eksperta od eko-oszczędzania – to tylko, niektóre atrakcje jakie czekały na odwiedzających Zieloną Strefę BOŚ na pikniku z okazji Dnia Dziecka na Agrykoli.

Na stoisku Fundacji BOŚ i Banku Ochrony Środowiska podczas pikniku „Warszawa Dzieciom” pojawiło się mnóstwo ludzi. Warszawiacy! Bardzo, Dziękujemy, że tak tłumnie nas odwiedziliście.

Co się działo? W ruch poszły młotki, gwoździe, filc i inne materiały.

Zbudowaliśmy małe osiedle dla pszczół!
Nasi goście własnoręcznie, z pomocą gwoździ i młotka stworzyli ponad 100 schronień dla pszczół i trzmieli. Każdy, kto zbudował domek mógł go zabrać ze sobą. Podpowiadaliśmy gdzie go zawiesić, aby jak najlepiej służył swoim nowym lokatorom!

Kto by nie chciał mieć własnoręcznie zrobionej zabawki?
Dla najmłodszych i nie tylko przygotowaliśmy warsztaty, na których można było stworzyć swoją niepowtarzalną sówkę. Trochę chęci, kilka minut i każde dziecko miało piękną zabawkę do swojej kolekcji pluszaków.

Czy wiecie ile odnóży ma pszczoła?
Ile posiłków powinniśmy jeść w ciągu dnia? W jakich potrawach znajduje się tzw. dobry tłuszcz i dlaczego ten zły jest zły? Takie pytania padały podczas naszej terenowej gry edukacyjnej, w której brały udział całe rodziny. Sprawdzając swoją wiedzę na temat ekologii i zdrowego odżywiania dzieciaki wygrywały nagrody ufundowane przez Bank Ochrony Środowiska. Podobnie jak w popularnych planszówkach trzeba było rzucić kostką i przesunąć pionkiem po planszy. Z tą tylko różnicą, że pionkami byli sami mali uczestnicy, a kostka do gry była zdecydowanie większych rozmiarów.

Oprócz zabawy i zajęć praktyczno – technicznych dla najmłodszych mieliśmy też ofertę dla tych trochę większych. Rodzice mogli zapoznać się z działalnością Fundacji i jej programami edukacyjnymi dla szkół, a EKO-Doradcy z BOŚ Banku podpowiadali jak płacić niższe rachunki za prąd i sprawić by dom był zdecydowanie tańszy w utrzymaniu.

W tym roku piknik ”Warszawa Dzieciom” odbywał się w ramach Warszawskiego Dnia Energii i tą pozytywną energię dało się wyczuć
w powietrzu. Zarażeni tym zapałem czekamy na Was na następnej takiej imprezie!

Do zobaczenia!
Zespół Fundacji BOŚ i Banku Ochrony Środowiska