KOLEJNA GALA ZA NAMI!

13 października 2017

KOLEJNA GALA ZA NAMI!

11 października w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się gala podsumowująca VI edycję projektu „Czas na Zdrowie” Fundacji Banku Ochrony Środowiska. 140 uczniów i ich nauczycieli z całej Polski przyjechało do Warszawy, aby odebrać nagrody za swoją całoroczną pracę.

Honorowym gościem gali konkursu „Czas na Zdrowie” był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel, który mówił do zgromadzonych o zaletach polskiej żywności ekologicznej. Ważnymi osobami, które uczestniczyły w podsumowaniu byli: prezes Banku Ochrony Środowiska Bogusław Białowąs, dyrektor Departamentu Marketingu BOŚ Paweł Anyszewski oraz wiceprezes zarządu Fundacji Banku Ochrony Środowiska Barbara Lewicka-Kłoszewska. Uczniom i nauczycielom nagrody wręczyli: członek rady nadzorczej BOŚ Eko Profit S.A. Sylwia Wojciechowska-Filipek i zastępca Dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin Krzysztof Kielak, który specjalnie dla gości wydarzenia poprowadził wykład nt. rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Zadaniem szkół biorących udział w konkursie było zdobycie wiedzy nt. rolnictwa ekologicznego i zdrowego stylu życia oraz szeroka promocja tej wiedzy w środowisku szkolnym i wśród lokalnej społeczności. Szkolne Zespoły Konkursowe organizowały także Festyny Zdrowia, w których udział brali uczniowie, nauczyciele, rodzice uczniów oraz inne osoby dorosłe. Podczas Festynów Zdrowia wszyscy mogli zapoznać się z tematyką zdrowego stylu życia oraz rolnictwa ekologicznego. W 2017 roku do szóstej edycji konkursu zgłosiła się rekordowa liczba szkół. Festyny zorganizowano w ponad 350 szkołach, wzięło w nich udział ok. 70 tys. osób, a aktywny udział w projekcie wzięło ponad 5 tysięcy uczniów.

Komunikat na stronie ministerstwa dostępny jest tutaj.