KAMPANIA BILLBOARDOWA: TO ŚMIECI TUCZĄ DZIECI!

6 września 2010

Od początku września na tablicach reklamowych w całym kraju pojawiły się charakterystyczne, fioletowe bilbordy promujące program „Aktywnie po zdrowie” Fundacji Banku Ochrony Środowiska. Na plakacie uśmiechnięty chłopiec trzyma w rękach zapiekankę. Przed nim na talerzu widzimy stos „śmieciowego” jedzenia.

Autorem projektu bilbordu jest wybitny grafik, plakacista Andrzej Pągowski. Ten plakat ma wyrażać bardzo proste przesłanie: Mówimy STOP zaśmiecaniu żołądków naszych dzieci. Apelujemy: Pomyśl o konsekwencjach, zanim, kierując się telewizyjną reklamą, kupisz kolejny słodzony napój, batonik lub chipsy.

Program „Aktywnie po zdrowie” to nie tylko plakaty i serwis internetowy www.aktywniepozdrowie.pl. To także możliwość zaangażowania się szkół (dzieci, nauczyciele, rodzice) w całoroczne przedsięwzięcie edukacyjne (lekcje tematyczne, warsztaty itp). We wrześniu zakwalifikujemy 200 szkół do udziału w pilotażowym programie, który potrwa do końca roku szkolnego. Szacujemy, że z edukacją prozdrowotną dotrzemy do 45 tys. uczniów klas 1–3.

Zobacz więcej informacji o programie.

Wejdź na stronę www.aktywniepozdrowie.pl