HIGIENICZNA KUCHNIA
8 kwietnia 2015
Ruszamy z nowym projektem – „Higieniczna Kuchnia”. Na naszej stronie powstał interaktywny serwis, który w sposób jasny i przejrzysty poprowadzi nas po zakamarkach kuchennych i wytłumaczy na co powinniśmy uważać. Od tego jak i gdzie przechowujemy żywność w dużej mierze zależy nasze zdrowie. Dlatego więc właśnie teraz w okresie przedświątecznych porządków warto zwrócić uwagę na to jak powinniśmy obchodzić się z żywnością, żeby sobie nie zaszkodzić. Dowiecie się m.in jak przygotowywać zdrowe i higieniczne posiłki, w jaki sposób dbać o lodówkę, zamrażalkę, piekarnik, czy spiżarnię, jak przechowywać produkty (także dżemy, konserwy i inne). Wystarczy kliknąć w wybrane miejsce naszej interaktywnej kuchni aby dowiedzieć się, co może na nas czyhać i jak się przed tym bronić 🙂
Według badań TNS Global, przeprowadzonych na zlecenie Fundacji BOŚ, aż 83 proc. Polaków uważa, że w domu zje bezpieczniej niż w restauracji. Niestety rzeczywistość jest inna. To samo badanie wykazało, że ponad połowa Polaków myje lodówkę rzadziej niż raz w miesiącu, a do tego kroi warzywa i owoce na tej samej desce, na której kroiła surowe mięso. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że „zjada” bakterie już na śniadanie, a zatrucia pokarmowe domowników najczęściej łączone są z nieświeżą żywnością, a nie mało higieniczną kuchnią.
Najczęściej wydaje nam się, że przetarcie albo powierzchowne obmycie deski wystarczy, by pozbyć się groźnych drobnoustrojów, pozostałych po krojeniu surowego mięsa czy ryb. W rzeczywistości bakterie utrzymują się na powierzchni i mogą trafić do przygotowywanych przez nas później warzyw i owoców, które spożywamy bez obróbki termicznej. W kuchni powinniśmy zatem stosować kilka desek, najlepiej w różnych kolorach. Czerwona może służyć do krojenia mięsa, niebieska do ryb, zielona do warzyw i owoców, a biała do pieczywa. A jakie dokładnie zagrożenia dla zdrowia może nieść stosowanie jednej deski w kuchni? – Dla przykładu zaledwie 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, która rozwija się w surowym mięsie drobiowym wystarczy do wywołania ostrej biegunki i gorączki sięgającej 40 stopni C. W najgorszym razie, może wystąpić też powikłanie w postaci zapalenia opon mózgowych, a nawet posocznica.
Od wielu lat prowadzimy projekty, dzięki którym propagujemy zdrowy styl życia i właściwy sposób odżywiania. Niedawno zdaliśmy sobie jednak sprawę, że niewiele mówi się o tzw. higienicznej kuchni i „zdrowym” przygotowywaniu posiłków. Gdy zaczęliśmy pytać Polaków o ich zwyczaje kuchenne, okazało się, że nasze przypuszczenia były słuszne. Większość z nas popełnia błędy w kuchni i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji takiego postępowania.
Dlatego więc zapraszamy do naszego nowego serwisu „Higieniczna Kuchnia”, która ma uświadamiać skalę zagrożeń, ale przede wszystkim edukować w jaki sposób gotować i dbać o kuchnię, by nie być narażonym na działanie drobnoustrojów.