Dzień o Suszy i Retencji w Ministerstwie Klimatu.

9 czerwca 2020

Dzień o Suszy i Retencji w Ministerstwie Klimatu.

Zapraszamy na warsztaty on-line

17 czerwca tradycyjnie na całym świecie obchodzony jest jako Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą. Tego dnia zapraszamy młodzież na warsztaty on-line „Dzień o Suszy i Retencji w Ministerstwie Klimatu”.

Polska, przynajmniej w Europie, należy do krajów ubogich w wodę. Wpływają na to m.in. niekorzystne zmiany klimatu oraz zabetonowanie polskich miast. Dlatego tak ważne jest, żeby rozsądnie gospodarować wodą i zatrzymywać jak najwięcej deszczówki. Ministerstwo Klimatu właśnie ogłosiło program „Moja woda”, który ma pomóc w tzw. małej retencji, czyli budowie przydomowych urządzeń do zatrzymywania wody opadowej.

Warsztaty są kontynuacją kwietniowego wydarzenia „Dzień Ziemi w Ministerstwie Klimatu”, które odbyło się w ramach projektu edukacyjnego Fundacji BOŚ „Postaw na Słońce”. Wówczas minister Michał Kurtyka na żywo odpowiadał na pytania młodzieży, a w warsztatach w sieci wzięło udział 19 tysięcy uczniów. Bardzo dziękujemy za Wasze zaangażowanie!

Mamy nadzieję, że także 17 czerwca będziecie z nami. Wprowadzenia naukowego do tematu dokona prof. Szymon Malinowski z Instytutu Geofizyki UW. Debatę ekspertów o tym jak walczyć z suszą poprowadzi minister klimatu Michał Kurtyka. Każdy będzie mógł także sprawdzić swoją wiedzę w specjalnym interaktywnym Quizie Klimatycznym. Aby wziąć udział w warsztatach wystarczy 17 czerwca o godz. 11:00 wejść na stronę ww.dzienwmk.pl i postępować zgodnie z instrukcją.

Organizatorami warsztatów, oprócz Ministerstwa Klimatu, są Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz Bank Ochrony Środowiska i Fundacja BOŚ. Partnerami wydarzenia są Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, PGW Wody Polskie oraz Instytut Ochrony Środowiska.

Więcej: www.dzienwmk.pl