BARDZIEJ KOCHANI Z BOŚ I „SZKOŁĄ NA WIDELCU”

28 czerwca 2018

BARDZIEJ KOCHANI Z BOŚ I

Jeszcze przed zakończeniem roku szkolnego wolontariusze BOŚ zorganizowali cykl warsztatów kulinarnych dla podopiecznych Stowarzyszenia Rodzin i Opiekunów Osób z Zespołem Downa „Bardziej Kochani”

Warsztaty odbyły się w Warszawie 5, 6, 13 i 14 czerwca 2018 r. W pierwszej części każdego warsztatu pracownicy BOŚ przedstawiali uczestnikom problematykę gospodarki odpadami, zasady segregacji odpadów włącznie z praktycznymi ćwiczeniami i grami, była mowa także o problemie plastiku, zasadach oznakowania opakowań oraz domowych sposobach na zmniejszenie ilości śmieci. Drugą część, prowadzoną przez Edukatorkę z Fundacji Szkoła na Widelcu, stanowiło wspólne przygotowywanie kolorowych zdrowych posiłków, łącznie z poznawaniem zasad zdrowego odżywiania, bezpiecznego przygotowywania posiłków, rozmową na temat sezonowości, a także ekologicznych wyborów przy kupowaniu żywności. W części kulinarnej uczestnicy ze wsparciem Wolontariuszy przygotowywali sałatkę z komosy ryżowej oraz dwukolorowy koktajl kibica. We wspólnym gotowaniu wzięło udział 33 podopiecznych Stowarzyszenia oraz 7 Wolontariuszy BOŚ.

Bardzo dziękujemy za zaangażowanie naszym Wolontariuszom: Ani Sawickiej, Ani Żyle, Michałowi Siedleckiemu, Iwonie Kurek, Jarosławowi Bigorajskiemu, Krzysztofowi Najdzie i Iwetcie Markiewicz z Centrali BOŚ w Warszawie.

„Przemiła atmosfera sprzyjająca dyskusji, nauce i wspólnemu przygotowywaniu pysznych posiłków sprawiła, że dla wszystkich Uczestników warsztaty były wartościowym doświadczeniem” – Ania Sawicka, lider zespołu wolontariackiego.